Online tájékoztató a koronavírusról és új beruházási lehetőségekről

A Heves Megyei Önkormányzat 2021. február 9-én online polgármesteri fórumot szervezett, melyen területfejlesztési szakemberek és a térség országgyűlési képviselője is részt vett.

Nyitrai Zsolt tájékoztatójában elmondta: hamarosan nyílnak a települések számára fontos pályázati ablakok, aminek köszönhetően számos fejlesztés megvalósul majd.

Az Eger és térségének polgármesterei számára tartott rendszeres tájékoztató és fórum a koronavírus miatt immár harmadik alkalommal került megrendezésre videókonferencia formájában.
Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő a koronavírus helyzettel kapcsolatos aktuális helyzetről adott tájékoztatást, melyben kitért a vakcinabeszerzésre és a folyamatban lévő oltási kampányra is. Mint mondta, a polgármesterek közvetlen kapcsolatban vannak településeik állampolgáraival, ezért fontos, hogy a lehető legfrissebb, és hiteles információk birtokában legyenek - így szolgálhatják a vírus elleni védekezés ügyét az álhírek és tévhitek elkerülése érdekében.

Nyitrai Zsolt kiemelte: miközben fontos a biztonsági rendszabályok betartása és a fegyelmezett magatartás, türelem, látszik már a gazdaság újraindításának számos eszköze is, a kormány pedig számos intézkedést hozott ez ügyben:
-A járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozások 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet 3 év törlesztési moratóriumot követően kell elkezdeni törleszteni
- Kedvezményes lakásfelújítási hitel felvételére van lehetőség a 2021. január 1. után megkezdett munkálatokra
- Bevezetésre került az 5 %-os lakásépítési áfa
- A 25 éven aluli fiatalokat személyi jövedelemadó-mentesség fogja megilletni 2022-től
- Elkezdődik az orvosok bérének emelése, amely egy több évig tartó átfogó, jelentős program első állomása. Az orvosok fizetése két év múlva átlagosan két és félszeresére emelkedik
- A 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítése veszi kezdetét. Ennek első részletét most februárban kapják meg a nyugdíjasok
- Ettől az évtől a falusi kisboltok működését, fejlesztését, valamint a korábban bezárt egységek újranyitását is támogatja a kormányzat a Magyar Falu Program keretében

A fejlesztési lehetőségekről szólva elmondta, hogy a 2021-2027-es tervezési időszakban a kormány szilárd elhatározása megoldani a szennyvízhálózat kiépítését minden olyan kistelepülésen, ahol ez még megoldatlan. A rendezési tervek finanszírozásának megoldásával olcsóbbá és egyszerűbbé válik a településrendezés az önkormányzatok számára.
Közben a Belügyminisztérium pályázatot hirdetett önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása 6 milliárd Ft keretösszeggel. Lehetőség nyílik kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények, óvodai, iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra- fejlesztésre, felújítására, valamint belterületi utak, járdák, hidak rendbetételére is.

A pályázatokat március közepéig lehet majd benyújtani.

Pályázati lehetőség nyílt az önkormányzati étkeztetési fejlesztések támogatására, ahol az önkormányzat tulajdonában álló főzőkonyha kapacitásbővítésére, fejlesztésére, valamint melegítő konyha felújítására nyújtható be pályázat április közepéig.
2021-ben elstartolt a Versenyképes Magyarország Operatív Program (VMOP) is, a hamarosan megjelenő pályázati kiírásai a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) utódjaként adnak lehetőséget a települések különböző beruházásaira, 100 %-os vissza nem térítendő támogatás formájában.

Dr. Juhász Attila Simon, a polgármesteri fórum házigazdája kiemelte: a Heves Megyei Önkormányzat nem csak pályázati lehetőséget, hanem a pályázatok elnyeréséhez, menedzseléséhez és elszámolásához is aktív segítséget kínál a településeknek. A 100 %-os megyei önkormányzati tulajdonú Agria Térségfejlesztési Nonprofit Kft. szakembergárdáját jogászok, projektmenedzserek, műszaki szakemberek alkotják, akik évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött eddig - 20 milliárd forintot meghaladó projekt értékben - Eger Megyei Jogú Város fejlesztéseit vitték. A térség polgármestereinek így biztos szakmai támaszt tudnak kínálni a beruházások előkészítéséhez, bonyolításához.

Más feladatkörrel és tevékenységgel, de ugyanúgy a pályázatok kedvezményezettjei érdekében végzi feladatát a Széchenyi Programiroda is, mint nonprofit támogató szervezet. Deé András regionális igazgató-helyettes adott tájékoztatást a
projektgenerálásban, ellenőrzésre felkészítésben, helyszíni tanácsadásban megnyilvánuló támogatásukról. Tevékenységüket térítésmentesen, az operatív programok sikeres bonyolítása érdekében végzik, így fordulhat hozzájuk bárki, akinek segítségre, információra van szüksége - legyen az akár önkormányzat, magánszemély vagy vállalkozás.

Oszd meg ezt a cikket!